Здоба Здоба

Маківник Зимова казка

Маківник (маковник, макова бабка або маковий рулет) – варіанти назв цього виробу різняться в залежності від регіону, в якому виготовляють. Але поєднує їх всіх велика кількість макової начинки, яку дуже полюбляють українці. Ми ж пропонуємо свій, осучаснений спосіб формування здоби з маком, яка буде цікавою не тільки на Різдво, але й в будь яку пору року.

Тісто

100,000 кг   Борошно пшеничне в/г
6,000 кг   Дріжджі пресовані
15,000 кг   Цукор
25,000 кг   Маргарин 72%
10,000 кг   Яйця
2,000 кг   Софт Тач
1,000 кг   Гамма Фреш
6,000 кг   Сухе молоко 1,5%
1,200 кг   Сіль
19,000 кг   Вода

Начинка

47,000 кг   Макова начинка "Маківка"

Спосіб приготування

Тісто:

  • Для замісу використовувати холодну воду або частину води вносити у вигляді льоду. В діжу тістомісильної машини загрузити всі компоненти передбачені рецептурою та 1/2 частину маргарину. Заміс тіста: 6-8 хв. на І швидкості, до повного розчинення льоду та 4 хв. на ІІ швидкості. Потім внести решту маргарину та місити 2 хв. на І швидкості і  2-3 хв. на ІІ швидкості, до стану добре вимішаного тіста. Температура тіста 24-26°C. Вологість тіста 28%. Бродіння в умовах цеху 15-20 хв., уникаючи завітрення.
  • Поділити тісто на заготовки вагою по 0,080 кг, розкатати в пласт. На одну сторону відсадити начинку (0,020 кг), накрити тістом, потім за допомогою шпателя зробити розрізи від центру по всій ширині та закрутити в рулет. Покласти в кільце (d 18-20 см) по 5 заготовок. Кінцеве вистоювання 60-70 хв. при відносній вологості 75% та температурі 35-36°C. Перед посадкою в піч заготовки змастити яйцем.

Параметри випікання:

Ротаційна піч: температура випікання 170°С протягом 26-28 хв. 
Час випікання може змінюватись в залежності від маси тістової заготовки, температурного режиму та конструктивних особливостей печі.

Більше

Більше цікавинок про обрядову випічку зимового циклу ви знайдете на сторінках нашого каталогу "Українське Різдво".

Маківник Зимова казка