Штолен
Штолен
Традиційний німецький різдвяний пиріг з маропаном, горіхами та цукатами.
Опара
0,500 кг | борошно пшеничне в/г | |
0,080 кг | дріжджі пресовані | |
0,350 кг | молоко пастеризоване |
Тісто
0,500 кг | борошно пшеничне в/г | |
0,200 кг | Крафен 20 | |
0,200 кг | маргарин | |
0,200 кг | масло вершкове | |
0,100 кг | Маропан | |
0,050 кг | цукор | |
0,010 кг | сіль | |
0,600 кг | родзинки | |
0,150 кг | цукати | |
0,200 кг | грецький горіх | |
0,040 кг | коньяк |
Начинка
0,250 кг | Маропан |
Покриття
0,200 кг | масло вершкове | |
0,200 кг | цукрова пудра |
Спосіб приготування
Опара:
Замісити опару і залишити вистоюватись протягом 30 хв.
Тісто:
Родзинки промити водою і просушити на вафельному рушнику, після чого покласти в миску, додати цукати, горіхи, ром або коньяк. Перемішати, накрити і залишити настоятись протягом 2 годин або на ніч. Маргарин і масло, які йдуть на заміс тіста, розтопити та в теплому рідкому стані додати на початку замісу тіста. В тістомісильну машину додати опару та сухі інгредієнти. Потім поступово додати розтоплене масло тонкою цівкою і замісити тісто протягом 7 хв. на 1-й шв. і 3 хв. на 2-й шв. Сухофрукти додати вкінці замісу. Готове тісто поділити на шматки вагою по 0,600 кг. Підкрутити, накрити та залишити бродити протягом 20-30 хв. Заготовку розкатати з середини до країв, залишити краї товщими за середній шар. Сформувати джгут з Маропану довільної товщини та покласти до верхнього краю. Краї заготовки з’єднати. Готовий н/ф краще покласти в форму. Кінцеве вистоювання 60 хв. при відносній вологості 75% та температурі 34-36°С.
Параметри випікання:
Температура випікання 170-180°С. Час випікання 30-35 хв. Час випікання може змінюватися в залежності від температурного режиму та конструктивних особливостей печі, маси тістової заготовки.
Готовий гарячий Штолен змазати розтопленим маслом та посипати цукровою пудрою.