Здоба Здоба

Штолен

Традиційний німецький різдвяний пиріг з маропаном, горіхами та цукатами.

Опара

0,500 кг   борошно пшеничне в/г
0,080 кг   дріжджі пресовані
0,350 кг   молоко пастеризоване

Тісто

0,500 кг   борошно пшеничне в/г
0,200 кг   Крафен 20
0,200 кг   маргарин
0,200 кг   масло вершкове
0,100 кг   Маропан
0,050 кг   цукор
0,010 кг   сіль
0,600 кг   родзинки
0,150 кг   цукати
0,200 кг   грецький горіх
0,040 кг   коньяк

Начинка

0,250 кг   Маропан

Покриття

0,200 кг   масло вершкове
0,200 кг   цукрова пудра

Спосіб приготування

Опара:

Замісити опару і залишити вистоюватись протягом 30 хв.

Тісто:

Родзинки промити водою і просушити на вафельному рушнику, після чого покласти в миску, додати цукати, горіхи, ром або коньяк. Перемішати, накрити і залишити настоятись протягом 2 годин або на ніч. Маргарин і масло, які йдуть на заміс тіста, розтопити та в теплому рідкому стані додати на початку замісу тіста. В тістомісильну машину додати опару та сухі інгредієнти. Потім поступово додати розтоплене масло тонкою цівкою і замісити тісто протягом 7 хв. на 1-й шв. і 3 хв. на 2-й шв. Сухофрукти додати вкінці замісу. Готове тісто поділити на шматки вагою по 0,600 кг. Підкрутити, накрити та залишити бродити протягом 20-30 хв. Заготовку розкатати з середини до країв, залишити краї товщими за середній шар. Сформувати джгут з Маропану довільної товщини та покласти до верхнього краю. Краї заготовки з’єднати. Готовий н/ф краще покласти в форму. Кінцеве вистоювання 60 хв. при відносній вологості 75% та температурі 34-36°С.

Параметри випікання:

Температура випікання 170-180°С. Час випікання 30-35 хв. Час випікання може змінюватися в залежності від температурного режиму та конструктивних особливостей печі, маси тістової заготовки.

Готовий гарячий Штолен змазати розтопленим маслом та посипати цукровою пудрою.

Штолен