Здоба Здоба

Калач Різдвяна зірка

Серед розмаїття обрядових хлібів зимового циклу (а українські господині випікали до Різдва книші, карачуни, «Василі» тощо) найбільш поширеним на території України був калач. Пропонуємо осучаснений варіант калача з маковою начинкою, який обов'язково стане прикрасою Різдвяного столу.

Тісто

100,000 кг   Борошно пшеничне в/г
6,000 кг   Дріжджі пресовані
1,200 кг   Сіль
18,000 кг   Цукор
15,000 кг   Маргарин 72%
10,000 кг   Яйця
15,000 кг   Крафен Світ
29,000 кг   Вода

Начинка

72,000 кг   Макова начинка

Спосіб приготування

Тісто:

Замісити тісто на 1-й швидкості 4 хв. (з 1/2 маргарину) та на 2-й швидкості 6 хв., додати решту маргарину та домісити 2 хв. на 1-й швидкості та 2 хв. на 2-й швидкості тістоміса. Температура тіста 27-28°С. Бродіння тіста 20-30 хв.

Поділити тісто на заготовки: для кожного виробу 4 заготовки вагою 0,100 кг. Тривалість попереднього вистоювання 5-10 хв. Для формування виробу розкатати тістову заготовку, нанести 0,035 кг начинки, накрити другою тістовою заготовкою, нанести начинку, повторити те саме з наступними двома тістовими заготовками. На верхню заготовку начинку не наносити. Розрізати н/ф на 16 рівних частин, залишаючи місце у центрі заготовки та закріпити кожні дві частини в одну, аби вкінці вийшло 8 частин.

Тривалість кінцевого вистоювання 50-60 хв. при температурі 35°С та відносній вологості повітря 75-80%. Перед випіканням змастити яйцем та декорувати за бажанням. 

Параметри випікання:

Ротаційна піч: температура випікання 185°С протягом 20-23  хв.

Час випікання може змінюватись в залежності від маси тістової заготовки, температурного режиму та конструктивних особливостей печі.

Більше

З даного відео ви зможете дізнатися, як сформувати калач "Різдвяна зірка".

Також ми підготували для вас каталог "Українське Різдво", тож надихайтеся ідеями осучасненої традиційної випічки разом з нами!  

Калач Різдвяна зірка